Vad innebär utmattningssyndrom?

Utmattningssyndrom innebär att du drabbas av kroppsliga och psykiska besvär till följd av långvarig stress. Besvären ska ha pågått under minst sex månaders tid och kan orsakas av stressbelastning i arbete och/eller privat. Nedan kan du lära dig mer om vanliga symtom och om tillståndets olika stadier. Läs även om var du kan boka behandling om du lider av utmattningssyndrom.

Symtom på utmattning

Det finns en rad olika kroppsliga och psykiska besvär som kännetecknar utmattningssyndrom. Nedan beskriver vi vanliga symtom på utmattning orsakat av långvarig stress. Besvären kan vara psykiska, kroppsliga eller kognitiva.

Fysiska besvär

  • Yrsel, hjärklappning och värk
  • Du kan bli känslig för höga ljud
  • Problem med mage och tarmar

Psykiska besvär

  • Trött- och orkeslöshet
  • Du känner dig utmattad
  • Du har svårt att somna eller vaknar flera gånger under natten

Kognitiva symtom

  • Ditt logiska tänkande försämras
  • Minnet kan påverkas betydligt
  • Koncentrationen försämras och du får svårare att hålla fokus

Utmattningssyndrom faser

Utmattningssyndrom delas upp i tre olika faser där symtomen utvecklas succesivt under flera års tid. Läs mer om de olika faserna nedan.

Uppbyggnadsfasen

Under uppbyggnadsfasen ökar stressnivå på grund av krav och måsten i ditt arbete eller i din vardag. I en arbetssituation kan det handla om otydlighet, brist på stöd, otrygghet eller allt för högt ställda krav. I privatlivet kan det snarare röra sig om en påfrestande hemsituation, sjukdomar, koflikter eller ekonomiska besvär. Till följd av detta kan man anstränga sig hårdare och bortprioritera vila och återhämtning. Hög stress utan återhämtning leder då fram till den akuta fasen.

Akuta fasen

Under den akuta fasen vid utmattningssyndrom börjar man insjukna dramatiskt. Symtom som trötthet och kognitiva besvär blir väldigt intensiva och man får svårigheter att klara av vardagen. Under denna fasen blir man ofta sjukskriven. Känslor som skam, skuld och identitetskriser är vanliga.

Återhämtningsfasen

Efter några veckor eller månader övergår den akuta fasen till en återhämtningsfas. I detta stadiet påbörjar man ofta någon form av rehabiltering. Symtomen minskar gradvis, och man har lättare att hantera sin vardag. Symtomen kan gå upp och ner under återhämtningsprocessen, med återkommande besvär. Tillfrisknadet går inte att påskynda, utan sker långsamt och successivt. Under denna processen gäller det att hitta en balans mellan aktivitet och återhämtning. Ofta krävs en omfattande livsomställning.

Rehabilitering & behandling vid utmattningssyndrom

Det är viktigt att du bokar utredning och behandling vid utmattningssyndorm. I första steget kan du ringa 1177, för att få hjälp med en bedömning av dina symtom.

Diagnoskriterier

För att diagnoseras med utmattningssyndrom enligt Socialstyrelsens riktlinjer, ska följande kriterier uppfyllas:

  • Fysisk och psykisk utmattning: Patienten ska rapportera bestående eller återkommande fysisk och psykisk utmattning i minst två veckor som inte kan förklaras av pågående fysisk ansträngning eller sjukdom.
  • Symtombörda: Utmattningen ska vara så pass allvarlig att den påverkar patientens vardags- och yrkesliv, inklusive arbetsförmåga och sociala aktiviteter.
  • Orsak: Utmattningen ska ha ett tydligt samband med en eller flera identifierbara stressorer som har varit närvarande i minst sex månader. Dessa stressorer ska antingen vara fortfarande pågående eller avslutade för högst sex månader sedan. Stressorerna kan vara relaterade till arbete, relationer, sjukdom, skilsmässa, dödsfall eller andra livshändelser.
  • Fysiska och psykiska symtom: Patienten kan också ha andra symtom såsom koncentrationssvårigheter, minnesproblem, sömnstörningar, emotionell instabilitet, samt olika kroppsliga besvär som huvudvärk, hjärtklappning och mag-tarmproblem.
  • Uteslutning av andra tillstånd: Läkaren bör utesluta andra medicinska och psykiska tillstånd, inklusive psykiska sjukdomar som depression och ångest, innan diagnosen ställs.

Observera att diagnosen bör ställas av en kvalificerad sjukvårdspersonal efter en noggrann medicinsk utvärdering. Dessutom bör denna information ses som en generell riktlinje och det kan finnas individuella variationer.

Att återhämta sig efter utmattning

Att återhämta sig efter utmattning är en individuell och ibland långvarig process. Att söka professionell hjälp är ofta det första steget för att få en korrekt diagnos och vägledning för lämplig behandling. Det innefattar oftast vila och återhämtning, både fysiskt och mentalt, med betoning på god sömn och avkoppling. Terapi, som kognitiv beteendeterapi (KBT), kan vara värdefullt för att hantera de underliggande orsakerna till utmattningen och utveckla strategier för att hantera stress och ångest. Självomsorg är en central del och innebär att du behöver sätta gränser, prioritera din hälsa, samt undvika överansträngning. Återhämtning tar tid, men med rätt stöd och metoder kan man återfå kontrollen över sitt liv och gradvis bygga upp styrka och energi.

Vanliga frågor & svar

Går det att bli frisk från utbrändhet?

Ja, det går att bli frisk från utbrändhet med rätt behandling, stöd och åtgärder. Behandlingen kan innefatta vila, terapi, arbetsanpassningar och livsstilsförändringar. Tidig upptäckt och adekvat vård är avgörande för att underlätta återhämtning och förebygga återfall.

Hur lång tid tar det att bli frisk från utmattningssyndrom?

Generellt sett kan det ta flera månader upp till ett år eller mer för att bli frisk från utmattningssyndrom. Kom ihåg att varje individ är unik, så det finns ingen fastställd tidsram för återhämtning.

Vad är viktigt att tänka på?

Vid utmattningssyndrom är det viktigt att förstå att återhämtning tar tid och inte bör skyndas. Ta tillräcklig vila och prioritera återhämtning. Kommunicera öppet med din vårdgivare och följ deras råd och behandlingsplan noggrant. Undvik överbelastning och sätt realistiska förväntningar på dig själv.