Knäledsoperation – Så funkar det vid knäledsartros

När knäleden drabbas av artros gör det ont och blir svårare att röra leden. Om du har provat att träna knät under en längre tid men fortfarande inte blir av med smärtan kan det vara läge för en knäledsoperation.

Hoppa till innehåll:

Knäledsoperation – Hur går det till?

Vid en knäledsoperation byter man ut de skadade ledytorna mot konstgjorda knäproteser som man fäster med bencement. Du bedövas från midjan och nedåt och operationen tar ungefär en timme. Ortho Center Stockholm är experter på knäledsartros och gör 700 knäledsoperationer om året. De fokuserar på kvalitet genom specialisering och är mycket effektiva i sina behandlingar, samtidigt som de har hög kundnöjdhet. 95% av deras patienter är nöjda med operationen och har kvar sina knäproteser i minst 15 år. Du som vill göra knäprotes-operation hos en verklig specialist kan be din remitternade vårdgivare om hjälp att välja Ortho Center Stockholm för det kirurgiska ingreppet. På Sahlgrenska.se finns en video som beskriver hur en knäledsoperation kan gå till.

Efter knäledsoperation – Vanliga frågor och svar

Det är ganska vanligt med komplikationer efter en knäprotesoperation. Problem med smärta, svullnad och värk kan förekomma, speciellt under det första året. Här får du svar på vanliga frågor som brukar dyka upp efter en knäledsoperation.

Blir knät helt bra efter operationen?

Efter knäprotesoperationen blir knät sällan som nytt igen. Du kommer kunna röra knät lättare och det kommer inte att göra ont längre, men du kommer inte kunna belasta knät tungt eller träna hårt igen. Du måste också vara beredd på att träna knät regelbundet för att det ska fungera bra.

Smärta efteråt

Det är vanligt att känna smärta efter en knäledsoperation. Det tar mellan sex och tolv månader för knäleden att läka efter en knäoperation. Man har kunnat se att patienter som hade svår vilovärk i knäleden innan sin knäledsoperation oftare upplever smärta i viloläge även efter operationen. Medan de som mest hade ont vid rörelse innan operationen upplever att operationen gjort dem mer smärtfria. Läs studien i sin helhet på Läkartidningen.se. För att lindra värk efter knäledsoperation kan du prova att:

 • Lägga benet i högläge
 • Lägga på en kylpåse på knät.
 • Ta läkemedel med Paracetamol, till exempel Alvedon

Svullnad efteråt

 • Det är normalt efter en knäledoperation med svullnad och det är oftast ofarligt. Får du feber eller om området ömmar, rodnar eller vätskar sig ska du kontakta vården direkt eftersom det kan tyda på infektion eller blodpropp.
 • Sitt inte med det opererade benet så att det dinglar
 • Använd stödstrumpa, ta på den redan på morgonen och håll igång med aktivitet

Sjukskrivning

Efter en knäledsoperation behövs sjukskrivning. Totalt sett tar det minst 6–12 månader innan knäleden läkt efter en knäoperation.

 • För stillasittande arbete brukar det räcka med en till två månaders sjukskrivning.
 • För mycket tungt arbete rekommenderas att man byter arbetsuppgifter helt.
 • För arbete där man är på benen mycket brukar man vara sjukskriven 2–6 månader.

Beroende på hur stark du var innan operationen och hur du återhämtar dig efteråt kan sjukskrivningsgarden och tiden variera.

Träning efter operationen

Du måste ägna tid åt träning efter din knäledsoperation för att få tillbaka och bibehålla rörligheten och styrkan i knäleden. Du ska börja redan några timmar efter operationen. På 1177 finns ett antal videor som visar enkla övningar som du kan göra direkt. Prata sedan med din fysioterapeut och gör tillsammans upp en träningsplan som du följer.

Gå med kryckor efteråt

Det är bra att avlasta knät genom att gå med kryckor efter knäledsoperationen. Använd kryckorna tills du kan gå utan stöd utan att halta. Det tar någonstans mellan 1–3 månader. Sluta inte tvärt, utan använd kryckorna mer och mer sällan efter 4–6 veckor. Om du haltar då måste du använda dem lite till, annars riskerar du att felbelasta och få komplikationer.

Gå i trappor

Så här gör du när du ska gå i trappor efter knäledsoperationen:

 • När du går uppför trappan går du med det friska benet först.
 • När du går ner för trappan går du med det opererade benet först.

För att få mer information om hur de ortopediska kirurgerna på Ortho Center Stockholm jobbar, se gärna deras video om knäratros och knäledsoperation.