Rehabkliniker

Välj typ av rehabklinik i Stockholm

N

Kvalitetssäkring

Alla våra rekommenderade rehabkliniker är av högsta kvalitet

N

Specifikt utvalda

Utifrån flertal kriterier väljer vi endast ut en rehabklinik för rekommendation

N

Specialister med erfarenhet

Du behöver aldrig oroa dig för kompetens & erfarenhet i vårt utbud av rekommendationer

Vill du ha ytterligare information?

Läs mer

På denna sida hittar du våra rekommenderade rehabkliniker verksamma i Stockholm, klicka på knappen för den inriktningen du letar efter. Du kan sedan välja område och kontakta rehabkliniken via telefon eller e-post!

Rehabkliniker i allmänhet hjälper till med att behandla och motverka smärtor och sjukdomar i kroppens muskler och leder exempelvis ryggvärk och ledvärk men även psykisk ohälsa och neurologiska sjukdomar. Det finns även kliniker som är specifikt inriktade och specialiserade på ett område s.k. specialiserad rehabilitering som kan behövas efter större operationer, om du har omfattande nervskador eller om du har en kronisk sjukdom. Du får även råd och hjälp för dina besvär för att arbeta i förebyggande syfte och positiva förändringar. Om du har besvär, börjar få besvär eller känner dig orolig för framtida besvär så tveka inte att ta kontakt med en rehabklinik i Stockholm för konsultation eller förebyggande åtgärder.

Många rehabkliniker i Stockholm erbjuder behandlingar som täcks av högkostnadsskyddet vilket betyder att frikort gäller. Om det inte framkommer tydligt ifall behandlingen täcks av högkostnadsskyddet så fråga alltid rehabkliniken innan behandlingen bokas. Ibland behöver sjukskrivning ingå som en del i rehabiliteringen. Det är din behandlande läkare som gör den medicinska bedömningen. Den ligger sedan till grund för arbetsgivarens eller Försäkringskassans beslut om ersättning. Om du varit sjukskriven en längre tid eller inte längre kan utföra dina arbetsuppgifter kan du ha rätt till arbetsanpassning eller arbetsinriktad rehabilitering. Då kan även din arbetsgivare samt en representant från Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen vara med i din rehabilitering.

Akupunktur

Akupunktur betyder fritt översatt nålbehandling och har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin som även innefattar kinesisk massage, koppning, moxabehandling, örtläkekonst och qigong (meditativ rörelse). Inom traditionell kinesisk medicin kallas människans livskraft för qi. Vid sjukdom beskrivs flödet av livskraften qi som störd. Med akupunktur kan jämvikten och ett lagom flöde av qi uppnås vilket återställer hälsan eller lindrar sjukdom. Akupunktör är yrkestiteln för den som utför akupunkturbehandling enligt traditionell kinesisk medicin. Utbildningen i traditionell kinesisk akupunktur har av Svenska Akupunkturförbundet Traditionell Kinesisk Medicin stadgats till tre år. Det finns även utbildningar gjorda av våra medlemmar på upp till fem år. Ett flertal behandlingstekniker samt skolmedicinsk utbildning ingår också som krav.

Behandlingen går till så här
Tillsammans med din akupunktör samtalar du om åkommans art och dina levnadsvanor med utgångspunkt från traditionell kinesisk medicin och västerländsk diagnos. En kinesisk pulstagning och observation av tungan utförs också som hälsobedömning. Behandlingen planläggs utifrån en strävan till återskapande av jämvikt i kroppens flöden bl a hormon- och blodflödet. Mycket tunna nålar sätts sedan i individuellt utvalda områden på huden. Detta för att dämpa ett överskott eller stärka en svaghet i din kropp. Många känner ett tydligt lugn efter behandlingen. Antal behandlingar beror på åkomma och personens individuella utgångsläge.

Dietist

Dietister arbetar främst med att behandla och förebygga sjukdomar som har en koppling till nutrition, där dietistens uppgift är att förmedla en sammanvägd bild av forskningen genom praktiska råd till patienter och allmänhet. De flesta dietister jobbar på sjukhus, vårdcentraler, rehabiliteringscenter, i kommuner eller som privatpraktiserande. Som dietist kan man också jobba akademiskt med undervisning och forskning. Det finns också möjligheter för dietister att jobba inom livsmedelsindustrin och livsmedelsverket.

När kan man behöva komma i kontakt med en dietist?
Dietisten har spetskompetens inom mat, näring och hälsa och möte med dietist kan behövas i många sammanhang. Dietisten inom vården träffar bl.a. patienter som lider av undernäring, diabetes, njursjukdom och cancer, dvs. sjukdomstillstånd där adekvat nutritionsbehandling är viktig. Om man har ett sjukdomstillstånd som påverkas eller är en direkt orsak av ens kosthållning bör en dietist konsulteras.

Fotterapeut

Den medicinska fotvården skiljer sig på många sätt från pedikyr och vanlig fotvård. Här förebygger, behandlar och lindrar man sjukdomar och andra ohälsotillstånd i foten och i underbenet. Det krävs att hygien och verktyg håller mycket hög klass. Medicinsk fotvård kräver att man arbetar efter ett egenkontrollprogram. Rutiner för städning, avfallshantering, rengöring av instrument och utrustning kontrolleras av myndigheten. Exempel på Problem som kan avhjälpas:
Förhårdnader, hälsprickor, nageltrång, liktornar, vårtor, svamp

MEDICINSK FOTVÅRD

Den som utövar medicinsk fotvård behöver bred kunskap om hur sjukdomar som diabetes, psoriasis och reumatism kan påverka fötterna, dessutom skall fotvårdaren ha genomgått en speciell ubildning i att arbeta med skalpell och åtgärda problem som nageltrång, slipa ner kartnaglar, åtgärda förhårdnader och andra hudproblem som uppstår vid tryck mm. Även reda ut orsaken till eventuella fotproblem och arbeta förebyggande med att åtgärda problemet.

 

Idrottsmassage

Idrottsmassage är egentligen en form av djupmassage baserad på den svenska massagen, men innehåller en mängd andra tekniker från skilda områden. Det är framförallt syftet med idrottsmassagen som skiljer sig från den klassiska svenska massagen.

Den stora skillnaden gentemot en klassisk massör/massageterapeut ligger den bredare kunskapen som en idrottsmassör besitter. En välutbildad och professionell idrottsmassör har en djupare utbildning där kunskap hämtats från sjukgymnastik, massage, idrottsmedicin, ortopedisk medicin, osteopati och kiropraktik, idrotts- och fysträning, rehabilitering, ledmobilisering, och tejpning med mera.

Idrottsmassage är en mer djupgående massage med mer fokus på specifika muskler som belastas extra mycket. Lämplig att gå på vid spänningar och stelhet både efter och innan idrottandet. Behandlingen kompletteras med flera olika tekniker såsom muskeltöjning, triggerpunktsbehandling och muskulering.

När kan man vara i behov utav att uppsöka idrottsmassage? amatöridrottare och frisksportare som tränar regelbundet bör få massage två gånger i månaden för att förebygga skador. Elitidrottsmän under uppbyggnadsperiod ett par gånger i veckan, minimum efter varje ansträngande träningspass. Under tävlingssäsong minst en gång i veckan eller efter tävling/match.

 

Naprapat

Naprapati används för att förebygga, behandla och rehabilitera besvär och smärtor som är kopplade till dina rörelser. Du som har ont i till exempel nacke, axlar och rygg kan få behandling med naprapati. Naprapaten betraktar kroppen som en helhet och behandlar den därefter. Många symptom uppstår genom kedjereaktioner i kroppen. De muskler och leder där symptomen sitter hänger samman med framförallt ryggradens funktion och nerver. Kroppen kan under lång tid härda ut och kompensera en störning i form av t ex stress eller felaktig arbetsställning. Naprapater jobbar både med förebyggande samt avhjälpande behandlingar.

Naprapatbehandling kan dels utföras som en direkt behandling riktad mot den struktur eller funktion som ger upphov till patientens symtom eller som en indirekt behandling riktad mot den eller de områden som i sin tur påverkar den struktur eller funktion som ger upphov till patientens symtom.

En legitimerad naprapat innehar specialistkunskaper avseende rörelseorgansrelaterade besvär och har sådana differentialdiagnostiska kunskaper att han eller hon kan arbeta under självständigt medicinskt yrkesansvar.

Naprapaten delger patienten vad undersökningen innebär och vad patienten kan förvänta sig av undersökningen. En löpande kommunikation sker hela tiden med patienten under undersökningsproceduren så att en återkoppling kan ske när olika tester genomförs. Det kan därmed vara viktigt att du har tillgång till en naprapat närmast dig i Stockholm.

 

Sjukgymnast

Sjukgymnaster är specialiserade på de flesta typer av smärttillstånd och skador i leder, muskler, nervsystem m.m. De flesta som arbetar med sjukgymnastik är högutbildade legitimerade sjukgymnaster/fysioterapeuter. Sjukgymnaster undersöker, bedömer och behandlar patienter för att: förebygga skador eller sjukdomar, bibehålla fysiska och psykiska sjukdomar samt för att förbättra fysiska och psykiska funktioner.

Sjukgymnastik kan hjälpa dig som har ont i rygg, axel, fot, knä, höft eller nacke, lider av idrottsskador, musarm, tennisarmbåge, spänningshuvudvärk, ledbesvär, känner dig stressad, har svårt att sova eller lider av andra psykosomatiska besvär. Sjukgymnaster behandlar akuta och kroniska besvär från rörelse- och stödjeapparaten. Sjukgymnaster lägger upp en behandlingsplan tillsammans med dig för att minska smärta och öka funktionen. Behandlingsplan och åtgärder är helt beroende på vad individen efterfrågar och är i behov utav.

Vanliga besvär som kan behandlas är:

Smärta, värk och stelhet i kroppen – vare sig den kommer smygande eller plötsligt – begränsar din rörelseförmåga och måste behandlas. Att det gör ont kan bero på flera olika saker. Skador eller överbelastning är vanliga orsaker och om du känner dig stressad eller orolig kan det bidra till att smärtan ökar. Sjukgymnaster behandlar både akut smärtlindrande och långsiktigt rehabiliterande och förebyggande.

Hittar du inte något du letar efter?

Om du letar efter någon speciellt som inte finns med i utbudet här för tillfället vänligen kontakta oss.

Klicka här för att kontakta oss