Rehabkliniker
N

Kvalitetssäkring

Alla våra rekommenderade rehabkliniker är av högsta kvalitet

N

Specifikt utvalda

Utifrån flertal kriterier väljer vi endast ut en rehabklinik för rekommendation

N

Specialister med erfarenhet

Du behöver aldrig oroa dig för kompetens & erfarenhet i vårt utbud av rekommendationer

Fotterapeuter i Stockholm

På denna sida hittar du våra rekommenderade sjukgymnaster verksamma inom Stockholms län. Om du letar efter fotterapeuter på Södermalm, Östermalm, Västermalm eller Norrmalm finner du det precis nedanför texten. Längre ned på sidan kan du välja din kommun för att hitta fotterapeuter där du bor, eller välja bland stadsdelar i Stockholms kommun för att hitta fotterapeuter så nära dig som möjligt!

FOTVÅRD

Många undrar vad skillnaden är mellan vanlig fotvård/pedikyr och medicinsk fotvårdsbehandling?

Begreppet kan syfta både på behandlingar av hälsovårdande karaktär och på mer skönhets- eller wellnessinriktade behandlingar. Professionell hälsovårdande fotvård kallas också podiatri och utförs av fotterapeuter som ofta arbetar i egna kliniker, men även finns på vårdcentraler och sjukhus. Skönhetsinriktad fotvård kallas också pedikyr.

Vad är medicinsk fotvård?
Den medicinska fotvården skiljer sig på många sätt från pedikyr och vanlig fotvård. Här förebygger, behandlar och lindrar man sjukdomar och andra ohälsotillstånd i foten och i underbenet. Det krävs att hygien och verktyg håller mycket hög klass. Medicinsk fotvård kräver att man arbetar efter ett egenkontrollprogram. Rutiner för städning, avfallshantering, rengöring av instrument och utrustning kontrolleras av myndigheten.

Exempel på Problem som kan avhjälpas

Förhårdnader, hälsprickor, nageltrång, liktornar, vårtor, svamp

PEDIKYR

Pedikyr och så kallad vanlig fotvård behandlar endast foten på ytan. Ordet pedikyr kommer från de latinska orden Pes = fot och Cura = vård. Pedikyr innebär alltså att man behandlar fötternas och tånaglarnas utseende.

MEDICINSK FOTVÅRD

För att få utföra medicinsk fotvård så krävs det att man är diplomerad. Det är också viktigt att fotvårdaren har en behandlings och skadeförsäkring.

Den som utövar medicinsk fotvård behöver bred kunskap om hur sjukdomar som diabetes, psoriasis och reumatism kan påverka fötterna, dessutom skall fotvårdaren ha genomgått en speciell ubildning i att arbeta med skalpell och åtgärda problem som nageltrång, slipa ner kartnaglar, åtgärda förhårdnader och andra hudproblem som uppstår vid tryck mm. Även reda ut orsaken till eventuella fotproblem och arbeta förebyggande med att åtgärda problemet.

Ett exempel på en medicinsk fotvårdsbehandling kan se ut så här;

Medicinsk Fotvård  45- 60min.

Fotbad, klippning och behandling av naglar och nagelband. Omvårdnad av liktornar, vårtor, hälsprickor, förhårdnader och nageltrång. Ev. hud- och nagelsvamp behandlas. Avslutas med en härlig fotmassage.

Fötterna är nog en av de kroppsdelar som är mest bortglömd och som inte prioriteras i första hand. Om man aldrig har haft problem med sina fötter kan tycka att det här med fotvård är ganska onödigt. Frågar men däremot den som har besvär med sina fötter så får man ett helt annat svar.

Det är inte bara äldre människor som har problem med sina fötter. Även unga männsikor kan få problem med sina fötter. Det kan till expempel vara nageltrång, nedsjunkna fotvalv och snedvridna och förstelnade tåleder. Ofta beror detta på felformade skor, hårda golv och brist på fotgymnastik, men det kan i viss mån även vara ärftligt.

Det finns mycket man kan göra för att förebygga problematik med fötterna. Ett av det viktigaste är att inte köpa för små skor. Speciellt kvinnor har en tendens att köpa för små och trånga skor. Köp skor som är bekväma redan vid köptillfället och var noga med att tårna ordentligt får plats. Om man är snäll mot sina fötter och låter dem gå i bekväma skort mestadels så är det heller inte några problem att vid festliga tillfällen bära högklackat.

Lite tips på vad du kan göra för att förebygga problem med fötterna:

-Använd fotriktiga och bekväma skor.

-Ha en sula med svikt i om du använder platta skor. Speciellt viktigt om du går och står mycket på hårda underlag. Det finns sviktsulor som man kan flytta mellan skor.

-har du nedtrampat fotvalv så be din fotterapeut hjälpa dig att prova ut ett skoinlägg med en så kallad pelott.

-Fila inte fötterna för ofta. Däremot kan gärna smörja fötterna varje dag med en bra och fet fotcremé. Smörj inte mellan tårna, då är det risk för fotsvamp.

-Klipp tånaglarna rakt men runda av naglarna lite i hörnen för att förhindra att de växer in i huden med nageltrång som påföljd.

-Torka noggrant mellan 4:e och 5:e tån där ofta fotsvamp får fäste. Lägg gärna lite toapapper mellan tårna en stund efter duschningen så att det verkligen får torka ut.

-Byt strumpor varje dag och tvätta dem i 60c annars överlever eventuell fotsvamp.

-Sist men inte minst – gör lite fotgymnastik varje dag! Det förebygger många besvär och lindrar de du redan har fått. Tåhävningar, plocka kulor och spreta med tårna.

Scrolla ned för att se vårt utbud av rekommendationer där du bor

Hitta fotterapeuter i Stockholms innerstad nedan:

Hitta fotterapeuter i din stadsdel nedan:

Hitta fotterapeuter i din kommun nedan:

Hittar du inte något du letar efter?

Om du letar efter någon speciellt som inte finns med i utbudet här för tillfället vänligen kontakta oss.

Klicka här för att kontakta oss