Så fungerar ortopedi

Ortopedi är den medicinska specialiteten som fokuserar på diagnos, behandling och rehabilitering av muskuloskeletala problem. Detta omfattar allt från skelett och leder till muskler, senor och ligament. Ortopediska läkare, även kända som ortopeder, spelar en avgörande roll i att hjälpa patienter att återfå rörlighet och lindra smärta i samband med skador och sjukdomar som påverkar det muskuloskeletala systemet.

Vad är ortopedi?

Ortopedi är den medicinska specialiteten som syftar till att behandla och hantera en rad olika muskuloskeletala tillstånd. Det innebär att ortopeder arbetar med allt från frakturer och artros till ryggproblem och idrottsskador.

Denna specialitet omfattar både konservativa metoder som fysioterapi och kirurgiska ingrepp när det är nödvändigt för att förbättra patientens hälsa och livskvalitet.

Vad gör en ortoped?

En ortoped är en medicinsk specialist som är tränad för att diagnostisera och behandla muskuloskeletala tillstånd. Det inkluderar att utföra kirurgiska ingrepp, om så behövs, för att rätta till problem som frakturer, leders instabilitet och ryggkirurgi.

Ortoperder arbetar också med att utveckla rehabiliteringsplaner för att hjälpa patienter återfå sin rörlighet och funktionalitet efter skador eller operationer.

När uppsöker man en ortoped?

Det finns flera situationer där det är klokt att söka upp en ortoped. Det kan vara vid upprepade ledvärk, nedsatt rörlighet, eller om du har upplevt en akut skada som en fraktur. Andra skäl kan inkludera kroniska smärttillstånd som artros eller om du har problem med din rygg eller nacke som påverkar din vardag. En ortoped kan hjälpa till med diagnos och behandling av sådana tillstånd för att förbättra din livskvalitet.

Hur går processen till?

Det börjar med en noggrann utvärdering av individens behov och förutsättningar. Detta kan inkludera en fysisk undersökning, medicinsk historia och ibland även röntgenbilder eller andra medicinska bilder. Utifrån denna information skapar tekniker en detaljerad plan för att designa och tillverka hjälpmedlet.

Designprocessen för ett hjälpmedel är både vetenskaplig och kreativ. Tekniker måste ta hänsyn till en mängd olika faktorer, inklusive individens fysiska tillstånd, aktivitetsnivå, livsstil och personliga preferenser. De måste också vara uppdaterade med de senaste tekniska framstegen och materialen inom sitt område.

Efter att hjälpmedlet har designats och tillverkats, följer en process av montering, justering och träning. Detta är en kritisk del av ortopedteknik, eftersom även det mest avancerade hjälpmedlet är värdelöst om det inte passar korrekt eller om individen inte vet hur man använder det effektivt. Vill du läsa mer om olika behov för hjälpmedel för vuxna i Malmö kan du göra det hos Malmo.se. Där står det bland annat hur du kan låna hjälpmedel och du kan även läsa en ”Hjälpmedelsguide”.

Ortoped Malmö

För ortopedteknik i Malmö finns det flera framstående företag och specialiserade institutioner. Ett av dessa är Aktiv Ortopedteknik i Malmö som tar emot patienter med remiss, såväl som privatpersoner, som är i behov av ortoser, ortopediska skor eller inlägg, proteser eller andra hjälpmedel. De strävar efter att skapa förutsättningar för ett aktivt liv för sina patienter.

Aktiv Ortopedteknik Malmö, Fosievägen 2B

Med ett ortopedtekniskt center beläget på Fosievägen 2B, 214 31 Malmö, har de öppet för drop-in besök. De har även tidsbokning för utprovning av nya hjälpmedel, och de skickar hem en kallelse när de har mottagit en remiss från vårdgivare.

Du kan kontakta dem via telefon på 040 - 619 06 00 eller via e-post på malmo@aktivortopedteknik.se.

Det är viktigt att notera att ortopedtekniska tjänster ofta kräver en remiss från en läkare eller annan vårdgivare. Om du tror att du kan dra nytta av dessa tjänster, bör du diskutera detta med din läkare. De kan ge dig råd om vilken typ av hjälpmedel som kan vara mest lämpligt för dina behov och hur du kan få tillgång till dessa tjänster.