Högkostnadsskydd Stockholm Så funkar det

Högkostnadsskyddet ser lite olika ut i landets kommuner och regioner. Att vanliga läkarbesök ingår vet nog de flesta, men hur är det med akupunktur, naprapati, kiropraktik och massage? Högkostnadsskydd och frikort, vad är det för skillnad egentligen? Läs vidare så får du svar på dina frågor.

Se vilka kliniker som ger massage, akupunktur, naprapatiska och kiropraktiska behandlingar längre ner på sidan ↓

Frågor och svar om högkostnadsskydd och frikort

Vad är högkostnadsskydd för sjukvård?

Högkostnadsskyddet för sjukvård innebär att du som bor i Region Stockholm betalar högst 1 150 kronor under en tolvmånadersperiod för besök i öppenvården. Det kan delas upp i två delar:

  1. Högkostnadskort
  2. Frikort

Varje gång du betalar en patientavgift får du en stämpel, fysisk eller digital, i ditt högkostnadskort. När du har betalat eller blivit fakturerad totalt 1 150 kronor blir ditt högkostnadskort i stället ett frikort.

Övriga högkostnadsskydd

Utöver högkostnadsskyddet för sjukvård finns tre andra, separata högkostnadsskydd för:

  • Sjukresor
  • Hjälpmedel
  • Läkemedel

Vad är frikort?

Frikortet är ditt bevis på att du har betalat tillräckligt enligt högkostnadsskyddet för att få kostnadsfri vård. I Region Stockholm kan du antingen få frikortet elektroniskt eller på ett fysiskt kort, eller remsa som det då kallas.

Var hittar jag mitt frikort?

Om du har ett elektroniskt frikort, eller vill kolla om du har ett, loggar du in på 1177.se:

  1. Klicka på Övriga tjänster
  2. Välj Alla övriga tjänster
  3. Klicka på Högkostnadsskydd
  4. Välj Högkostnadsskydd för öppenvård

Hur länge gäller frikortet?

Frikortet gäller i tolv månader från det att du fick den första stämpeln på högkostnadskortet till och med dagen före samma datum nästkommande år.

Exempel:

  • Ditt första besök var 3 juli 2021
  • Frikortet gäller till och med 2 juli 2022

Var gäller högkostnadsskydd och frikort?

Högkostnadsskyddet och frikortet gäller när du besöker vårdgivare i Region Stockholm, andra regioner, privata vårdgivare som har avtal med Region Stockholm eller andra regioner.
Vårdgivare informerar nästan alltid på sin hemsida eller i sin mottagning att de har avtal och brukar självmant stämpla ditt kort.

Dessa avgifter ingår i högkostnadsskyddet:

  • Besök i öppenvården
  • Inkontinenshjälpmedel
  • Röntgen
  • Fysiologi- och neurofyslab
  • Viss tandvård, då du har betalat öppenvårdsavgift
  • Viss vård i annat EU/EES-land

Läs mer om vad som inte ingår på Vårdgivarguiden.se.

Ingår massage i högkostnadsskydd?

Ja, det kan ingå om din fysioterapeut bedömer att du behöver behandling genom OMT (Osteopatisk Medicinsk Terapi) som delvis består av en typ av massage. (Frikort gäller naturligtvis också då.) Bor du i Stockholm hittar du kliniker där massage kan ges inom ramen för högkostnadsskydd längre ner på sidan.

Kan man få akupunktur på frikort?

Ja, om din skada eller smärta är sådan att den faller under högkostnadsskyddet kan du få akupunktur hos din fysioterapeut. Läs under rubriken ”Vilka ger rehabilitering i Stockholm på frikort?” hur du hittar en akupunktör där högkostnadsskyddet gäller.

Finns det någon naprapat i Stockholm som tar frikort?

Ja, under rubriken ”Vilka ger rehabilitering i Stockholm på frikort?” lite längre ner kan du läsa om hur du hittar naprapater som ingår i högkostnadsskyddet. Du kan bara få komma till en naprapat på frikort i Stockholm om en fysioterapeut eller motsvarande bedömt att du är i behov av den typen av behandling.

Kan jag besöka kiropraktor i Stockholm på frikort?

Ja, så länge en fysioterapeut bedömer att kiropraktisk behandling kan vara till nytta för dig så täcks behandlingen i högkostnadsskyddet och ditt frikort gäller. Här nedanför visar vi dig var och hur du hittar vilka som erbjuder kiropraktisk behandling och annan rehabilitering på frikort.

Vilka ger rehabilitering i Stockholm på frikort?

Du hittar alla vårdgivare som har avtal med Region Stockholm på 1177.se/Stockholm/hitta-vard. Sökfunktionen har en del buggar som gör att vårdgivare på fel ort kan visas. Gör så här för att få rätt sökresultat:

  1. I rutan ”Sök på stad, plats eller adress” börja skriv ”Stockholm” och klicka på ”Stockholms län”.
  2. I rutan ”Sök på vårdtyp” fyller du i en av följande:
    • Fysioterapi
    • Naprapati
    • Kiropraktik

    Alla dessa yrkesgrupper kan vara utbildade inom Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) där akupunktur och massage ibland är en del av behandlingen.

  3. Klicka på knappen ”Sök”
  4. På kartan som dyker upp zoomar du in för att se alla vårdgivare i området.

Ofta behöver du inte ha en remiss före ditt besök, kolla med kliniken du tänkt besöka.

Annan form av rehabilitering

Multimodal rehabilitering, en evidensbaserad behandlingsmetod för både utmattningssyndrom och långvarig smärta, ingår i Region Stockholms högkostnadsskydd och frikortssystem. Denna rehabiliteringsmetod erbjuds på privata kliniker som ingått avtal med Region Stockholm. Det är av yttersta vikt att patienter förvissar sig om att den klinik de väljer för sin vård är en del av detta avtal.

Relaterade artiklar och listor

Vill du veta mer om rehabilitering?

Vi går igenom vad rehabilitering är, vad som ingår och hur mycket du betalar. Vi listar också 8 mottagningar för dig som söker rehab i Malmö. Läs artikeln om rehab här.

Behöver du fotterapi?

Då ska du ta en titt på vår artikel om fotterapeuter i Stockholm där vi listar kliniker som ger medicinsk fotvård inom ramen för högkostnadsskyddet.

Ska du operera höftleden?

En ny höftled är ibland nödvändig och innan du får en höftledsprotes är det bra att vara väl förberedd. Det blir du genom att läsa vår artikel om höftledsoperationer.

Har du behov av en ny knäled?

Då kan du förbereda dig inför operationen genom att kolla igenom vår artikel om knäledsoperationer där du får svar på många av de vanligaste frågorna.

Är du i behov av diabetesskor?

Vissa axelproblem kan du träna bort, medan andra kräver någon form av operation. Du som har fått en skada på axeln hittar bra information om axeloperationer här.

I behov av diabetesskor?

Diabetesskor är specialdesignade skor som är utformade för att ge extra komfort, stöd och skydd åt personer med diabetes. Dessa skor är konstruerade för att minska risken för skav, trycksår och andra fotproblem. Läs mer om skor för diabetiker här.

Ortopedteknik i Stockholm

Söker du en ortopedtekniker i Stockholm? Ortopedteknik är en spännande disciplin som förenar medicinska insikter med teknologiska framsteg för att höja livskvaliteten hos individer. Denna sektor har gjort utvecklats snabbt inom senaste åren med kontinuerliga förbättringar av tillgängliga hjälpmedel tack vare nya metoder och material. Läs mer om ortopedteknik Stockholm.