Rehabkliniker
N

Kvalitetssäkring

Alla våra rekommenderade rehabkliniker är av högsta kvalitet

N

Specifikt utvalda

Utifrån flertal kriterier väljer vi endast ut en rehabklinik för rekommendation

N

Specialister med erfarenhet

Du behöver aldrig oroa dig för kompetens & erfarenhet i vårt utbud av rekommendationer

Dietister i Stockholm

På denna sida hittar du våra rekommenderade dietister verksamma inom Stockholms län. Om du letar efter dietister på Södermalm, Östermalm, Västermalm eller Norrmalm finner du det precis nedanför texten. Längre ned på sidan kan du välja din kommun för att hitta dietister där du bor, eller välja bland stadsdelar i Stockholms kommun för att hitta dietister så nära dig som möjligt!

Minimumkrav för att få kalla sig dietist är dietistexamen, det vill säga en kandidatexamen (3 år). Dietist är en skyddad yrkestitel, legitimerad dietist blir genom att efter avlagd dietistexamen ansöka om legitimation från Socialstyrelsen. Utbildningen är tvärvetenskaplig och omfattar ämnen inom klinisk nutrition, kommunikation och samtalskonst, livsmedelsvetenskap, fysiologi och sjukdomslära.

Dietister arbetar främst med att behandla och förebygga sjukdomar som har en koppling till nutrition, där dietistens uppgift är att förmedla en sammanvägd bild av forskningen genom praktiska råd till patienter och allmänhet. De flesta dietister jobbar på sjukhus, vårdcentraler, rehabiliteringscenter, i kommuner eller som privatpraktiserande. Som dietist kan man också jobba akademiskt med undervisning och forskning. Det finns också möjligheter för dietister att jobba inom livsmedelsindustrin och livsmedelsverket.

Legitimerade dietister arbetar evidensbaserat, vilket betyder att det ska finnas vetenskapligt stöd och/eller beprövad erfarenhet för att den behandlingen som ges har en positiv effekt, och inte skadar patienten.

När kan man behöva komma i kontakt med en dietist?
Dietisten har spetskompetens inom mat, näring och hälsa och möte med dietist kan behövas i många sammanhang. Dietisten inom vården träffar bl.a. patienter som lider av undernäring, diabetes, njursjukdom och cancer, dvs. sjukdomstillstånd där adekvat nutritionsbehandling är viktig. Om man har ett sjukdomstillstånd som påverkas eller är en direkt orsak av ens kosthållning bör en dietist konsulteras.

Vad baserar dietisten sina kostråd på?
Dietistens kostråd baseras på en sammanvägning av resultat från den senaste forskningen. Riktlinjer för nutrition vid olika sjukdomstillstånd samt generella kostråd ges också ut av flera vetenskapliga råd och myndigheter. Avgörande för vilken nutritionsbehandling som ges är patientens tillstånd och individuella behov. För den friska befolkningen gäller Livsmedelsverkets riktlinjer.

 

Scrolla ned för att se vårt utbud av rekommendationer där du bor

Hitta dietister i Stockholms innerstad nedan:

Hitta dietister i din stadsdel nedan:

Hitta dietister i din kommun nedan:

Hittar du inte något du letar efter?

Om du letar efter någon speciellt som inte finns med i utbudet här för tillfället vänligen kontakta oss.

Klicka här för att kontakta oss